Równianie 4 stopnia
Dawid: x4−4x2−5=0
Jak rozwiązuje się takie równania?
Dziękuje za pomoc
13 maj 18:52
zawodus: x2=t
13 maj 18:53
Piotr 10: (x2 − 2)2 −9 = 0
(x2 − 2)2 = 9
(x2−2)2 = 32
x2−2 = 3
x2=5
x=√5 v x= −√5
13 maj 18:55
Dawid: A skąd ta 9 się tam wzięła ?
13 maj 18:57
Piotr 10: (x2 − 2 )2 = x4 − 4x2 + 4
I teraz musisz odjąc od tego '−9' żeby otrzymać te swoje rownanie
13 maj 18:58
ZKZ: robisz podstawienie x
2=t i t≥0
t
2−4t−5=0 liczysz t
1 i t
2 i wracasz do podstawienia
Albo prosciej
delta = b
2−4ac to delta = (−4)
2−4*1*(−5)= 36
| | 4+6 | |
Teraz zamiast x1 bedzie x12= |
| =5 to x1= √5 lub −√5 |
| | 2 | |
| | 4−6 | |
x22= |
| = −1 (nie ma rozwiazania bo kwadrat liczby nie moze byc liczba ujemna |
| | 2 | |
13 maj 18:58
Dawid: Oki rozumiem dziękuje
13 maj 19:07