całka
Joanna : Jaką metodą najlepiej zrobić tą całkę ?
∫ 1sinx dx
13 maj 18:35
Joanna : Mógłby mi ktoś pomóc ? Chociaż jakiś wstęp?
13 maj 18:42
Janek191:
sin x ≠ 0
sin x = 2 sin 0,5x cos 0,5 x
więc
| | dx | | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = |
| | sin x | | 2 sin 0,5 x cos 0,5 x | | 2 tg 0,5 x*cos2 0,5 x | |
u = tg 0,5x
Mamy
| | dx | | du | |
∫ |
| = ∫ |
| = ln I u I + C |
| | sin x | | u | |
czyli
| | dx | |
∫ |
| = ln I tg 0,5 x I + C |
| | sin x | |
13 maj 19:01
Janek191:
Jest też gotowy wzór :
| | dx | | 1 | |
∫ |
| = |
| ln I tg 0,5 ax I + C |
| | sin ax | | a | |
W podanym przykładzie a = 1
13 maj 19:07
Mila:
Inaczej:
| | −dt | |
[cosx=t, −sinx dx=dt, dx= |
| ] |
| | sinx | |
Mamy wtedy całkę:
| | A | | B | |
=∫ |
| dt+∫ |
| dt= i teraz ułamki proste |
| | t−1 | | t+1 | |
| 1 | | A*(t+1)+B*(t−1) | | 1 | | 1 | |
| = |
| ⇔A= |
| , B=− |
| |
| t2−1 | | (t−1)*(t+1) | | 2 | | 2 | |
cd.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | t−1 | |
= |
| ∫ |
| dt− |
| ∫ |
| dt= |
| ln| |
| |= |
| | 2 | | t−1 | | 2 | | t+1 | | 2 | | t+1 | |
| | 1 | | cosx−1 | |
= |
| ln| |
| |+C |
| | 2 | | cosx+1 | |
13 maj 22:07
PW: A teraz zagadka dla Joanny − czy wzór podany przez Janka191 daje to samo, co
wyliczenia Mili?
13 maj 22:56
Mario: to samo,ale nie wiem jak pokazac))
| | 1 | |
Skad wzielismy,ze A= |
| i B =... |
| | 2 | |
13 maj 23:07
Mila:
Mario, nie umiesz ułamków prostych?
1=A*(t+1)+B*(t−1) ⇔
1=At+A+Bt−B grupuję wyrazy po prawej
1=(A+B)*t +(A−B) ponieważ po lewj nie ma wyrazu ze zmienną t to
A+B=0 i A−B=1
| | −1 | | 1 | |
A=−B, −B−B=1⇔B= |
| i A= |
| |
| | 2 | | 2 | |
13 maj 23:26
Mario: umiem,czasami jestem nie uwazny)
Dziekuje!
13 maj 23:39
Mila:
13 maj 23:40