Oblicz sume 5- wryazow ciagu gemetrycznego
Piter23:
an=(−−0.2)n
13 maj 18:06
Janek191:
Ile tam jest minusów ?
13 maj 18:19
Piter23: jeden an=(−0.2)n
13 maj 18:22
jakubs: Możesz skorzystać ze wzoru na sumę, lub po prostu wyliczyć wszystkie 5 wyrazów i je dodać
13 maj 18:23
Piter23: doszedlem do : s5=14*43*10231024 tylko cos mi nie wychoddzi
13 maj 18:24
Piter23: w odpowiedziach jest s5=−5213125
13 maj 18:24
13 maj 18:27
Mariusz95: | | −1 | | 1 | | −1 | | 1 | | −1 | |
a1= |
| a2= |
| a3= |
| a4= |
| a5= |
| |
| | 5 | | 25 | | 125 | | 625 | | 3125 | |
| | −521 | |
po dodaniu ułamków wychodzi |
| |
| | 3125 | |
13 maj 18:28
Janek191:
a
1 = (− 0,2)
1 = − 0,2
a
2 = (−0,2)
2 = 0,04
q = a
2 : a
1 = − 0,2
zatem
| | 1 − (−0,2)5 | | 1 − ( − 0,00032) | |
S5 = −0,2 * |
| = −0,2* |
| = |
| | 1 − (0,2) | | 0,8 | |
| | 1,00032 | |
= − 0,2* |
| = − 0,25008 |
| | 0,8 | |
13 maj 18:29
Janek191:
Zgubiłem minusa w mianowniku
| | 1 − (−0,2)5 | | 1,00032 | |
S5 = − 0,2 * |
| = −0,2* |
| = − 0,16672 |
| | 1 − (− 0,2) | | 1,2 | |
13 maj 18:33
Piter23: Janek 191 a1=−0.25
13 maj 18:36
Piter23: dobra zgobilem sie i sie znalazlem xD
13 maj 18:39