Oblicz ile wyrazow ma ciag geometrycznego (an) w ktory:
Piter23: a1=8
q=−34
Sn=593512
Sn=a11−qn1−q
13 maj 18:00
razor: masz do rozwiązania równanie
13 maj 18:07
Janek191:
n = 7
13 maj 18:11
13 maj 18:13
Janek191:
Ma być
| | 1 − (−34)n | | 93 | |
8* |
| = 5 |
| |
| | 1 + 34 | | 512 | |
13 maj 18:15
Piter23: no n=7
13 maj 18:19
Piter23: tylko jak to obliczyc

bo mi cos nei wychodzi
13 maj 18:20
Janek191:
| | 1 − (−34)n | | 2 653 | |
8* |
| = |
| |
| | 1 + 34 | | 512 | |
| | 4 | | 2 653 | | 7 | |
8* |
| *( 1 − ( −34)n = |
| / |
| |
| | 7 | | 512 | | 32 | |
| | 18 571 | |
1 − (− 34)n = |
| |
| | 16 384 | |
| | 16 384 | | 18 571 | | 2 187 | |
( −34)n = |
| − |
| = − |
| = ( −34)7 |
| | 16 384 | | 16 384 | | 16 384 | |
n = 7
=====
13 maj 18:42
Janek191:
W II linijce brakuje nawiasu zamykającego ) po ( −
34)
n
13 maj 18:45
Piter23: dziekowac chlopie
13 maj 18:50
Piter23: tego bez kalkulatora nie da rady chyba liczyc ?
13 maj 18:59