Całka nieoznaczona
Maliniak: Mógłby mi ktoś pomóc i rozpisać rozwiązanie tej całki?
∫x2−1x−1dx
13 maj 17:49
Mila:
| | x2−1 | | (x−1)*(x+1) | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫(x+1) dx= ... oblicz |
| | x−1 | | x−1 | |
13 maj 17:52
Maliniak: Dziękuje bardzo
13 maj 17:56
Maliniak: Potrzebuję znowu pomocy przy calkach. Przy podstawianiu wyszła mi całka:
∫ tx * (x−2)dt.
Jakby ktoś to rozpisał dalej byłbym wdzięczny,
13 maj 19:11
Mila:
Nie możesz miec dwóch zmiennych po podstawieniu.
Napisz całkę początkową.
13 maj 19:15
Maliniak: ∫ lnx−2x * dx
13 maj 19:22
13 maj 19:29
Maliniak: W zadaniu jest tak zapisane. Też mam dylemat, bo dla samego x wychodzi mi normalnie, ale w
odpowiedziach jest napisane, że wynik tej całki to 1/2 * (lnx−2)2+C.
13 maj 19:33
Mila:
Czyli to pierwsze logarytmowana jest tylko liczba x.
| | 1 | | 1 | |
=∫t dt−2lnx= |
| t2−2lnx= |
| ln2x−2lnx+C |
| | 2 | | 2 | |
spr.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | lnx | | 2 | | lnx − 2 | |
( |
| ln2x−2lnx)'= |
| *2*lnx* |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | x | | x | | x | | x | | x | |
Zgodność
Całki różnią się stałą
| | 1 | |
wyrażenie |
| ln2x−2lnx+C możemy zapisać tak: |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| *(ln2x−4lnx+4)+C1= |
| (lnx−2)2+C1 |
| 2 | | 2 | |
13 maj 20:05
Maliniak: To już wiem gdzie popełniłem błąd. Bardzo dziękuję za pomoc Milo, dalej już postaram się
rozwiązywać
13 maj 21:47
Mila:

Powodzenia.
13 maj 21:50