Oblicz długość boku kwadratu,wiedząc,że iloczyn długości promienia okręgu wpisanego w ten
kwadrat i promienia okręgu opisanego na tym kwadracie ( wyrażonych w tych samych jednostkach)
jest równy 25 √ 2.
moje rozwiazanie :
to rysunek, kwadrat o boku a, mniejszy promien to r, większy R.
i :
2R=a√2
| 1 | ||
R= | a√2 | |
| 2 |
| 1 | ||
r= | a | |
| 2 |
| 1 | 1 | ||
a√2 * | a = 25√2 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | |
a2√2 = 25√2 | |
| 4 |
| 1 | ||
a2= | 100√2 | |
| √2 |
| 1 | √2 | |||
a2= | 100√2 * | |||
| √2 | √2 |