Proste równanie trygonometryczne
Stanisław : sin x = sin(x−π) + 1
bardzo bym prosił
13 maj 17:02
Piotr 10: sin ( −π+ x)= sin[ −(π − x)] − sin( π − x)= − sinx
sinx= − sinx +1
2sinx=1
Dalej sobie poradzisz ?
13 maj 17:04
Stanisław : dalej tak. ale jeżeli mały komentarz do pierwszej linijki byłoby super niestety podręcznik
pazdro jak zwykle nadaje się na makulaturę
13 maj 17:19
Piotr 10: Mamy funkcję sin ( x − π )
x − π = − π + x
więc:
sin(x − π)= sin ( −π+x)
Wyłaczam minus przed nawias
sin[ − (π − x) ]
Jak wiemy, funcka sin x jest funkcją nieparzystą, czyli sin ( − x) = −sinx
A więc:
sin[ − (π − x) ] = − sin ( π − x) = − sin x
13 maj 17:22
Stanisław : ok dzięki
13 maj 17:24