Szereg geometryczny
asdf: Rozwiaż nierównosć
−1+(√x)2 + (√x)3 + (√x)4 + ... < √x
13 maj 16:57
asdf: jakie tu będzie a1 i q w tym szeregu geometrycznym?
13 maj 17:08
Mariusz95: −1 daj na prawą strone równania wtedy a1=(√x)2 a q=√x
13 maj 17:09
ja: a1=(√x)2 q=√x
13 maj 17:09
asdf: dziękuje
13 maj 17:12
pigor: ... , np. tak : jeśli tylko (*)
x>0 , to
−1+√x2+√x3+√x4+...< √x /+1+
√x ⇔
| | √x | |
⇔ √x+√x2+√x3+√x4+...<1+2√x ⇔ |
| <1+2√x i |√x|<1 ⇔ |
| | 1−√x | |
⇔ stąd i z (*)
0<x<1 i
t(1−t)< (1−t)2(1+t), gdzie (**)
√x=t >0 ⇒
⇒ −t (t−1)− (t−1)
2(t+1)< 0 ⇔ (t−1) (−t− t
2+1)< 0 /*(−1) ⇔
⇔
(t−1) (t2+t−1) >0 ⇔ ... i dalej może sam(a) . ..
13 maj 19:19
asdf: jeśli rozwiązuje się stosując szereg geometryczny
zał: |q|<1
14 maj 22:04
asdf: gdy licze nie wychodzi, jak to rozwiazać
|√x|<1
15 maj 17:20
Mila:
x>0 i x<1
15 maj 17:22
asdf: a to S jak obliczyć?
15 maj 17:30
15 maj 17:43
asdf: co dalej z tym zrobić?
15 maj 17:58
Mariusz95: 1−
√x jest większe od 0 bo x∊<0,1)
więc 2x−1<0
15 maj 18:08
asdf: dziękuję
15 maj 18:28