Trygonometria
Blue: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = 4sin
2x −4sinx +5
zrobiłam, że t= sinx i wyliczyłam q = 4, ale nie wiem, czy traktować to jak parabole i zbiór
wartości będzie <4,∞)...
W odpowiedziach mam <4,13>
Ktoś wyjaśni
13 maj 16:55
krystek: i −1≤t≤1ponieważ −1≤sinx≤1 uwzgledniłes?
13 maj 16:58
Piotr 10: sinx = t ⋀ t∊<−1;1>
f(t)=4t
2 −4t + 5
f(0,5)=4*0,25 − 4*0,5+5=1 − 2 + 5=4
f(−1)= 4+4+ 5=13
f(1)= 4 −4+5=5
Jak widzimy, najmniejsza wartość tej funkcji to 4 , zaś największa to 13, zatem
ZWf=<4;13>.
13 maj 16:59
Blue: ok, dzięki
13 maj 17:01
Mila:
f(t)=4t
2−4t+5 i |t|≤1
| | 4 | | 1 | |
tw= |
| = |
| ∊<−1,1>⇔wierzchołek paraboli znajduje się w przedziale <−1,1>, zatem: |
| | 8 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
fmin=f( |
| )=4* |
| −4* |
| +5=1−2+5=4 wartość najmniejsza f(t) |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
f(−1)=4+4+5=13
f(1)=4−4+5=5
13 wartość największa f(t) w przedziale <−1,1>
Z
w=<4,13>
13 maj 17:02
pigor: ... , Wyznacz zbiór wartości funkcji
f(x) = 4sin2x −4sinx +5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no i do ...

mojej sz ...y np. tak :
f to funkcja kwadratowa w postaci ogólnej zmiennej sinx∊
<−1;1>= Df
f(x)=4sin2x−4sinx+5= 4sin
2x−4sinx+1+4=
(2sinx−1)2+4 i a=4>0, to
(*)
f(12)= 4 − minimum lokalne w D
f, a więc muszę jeszcze zbadać
wartości f na końcach tego przedziału:
f(−1)=4+4+5=13 i
f(1)=4−4+5=5,
stąd i z (*)
Ef = <4;13> − szukany
zbór wartości funkcji f. ...
13 maj 17:34