matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szereg geometryczny
traum:
oblicz:
√
2
+1
1
1
f)
+
+
+...
√
2
−1
2−
√
2
2
a
1
wiadomo, pierwsze wyrazenie, ale nie umiem wyznaczyć z tego q
13 maj 16:53
traum:
..
13 maj 17:04
Piotr 10:
2+
√
2
a
2
=
2
1
2+
√
2
1
2
1
:
=
*
=
2
2
2
2+
√
2
2+
√
2
Zatem
1
q=
2+
√
2
Możesz sobie teraz to sprawdzić mnożąc pierwszy wyraz a
1
razy 'q' Nasze q ∊(−1;1) więc ok Podstaw teraz do wzoru
a
1
S=
1−q
13 maj 17:09