zośka: ad1. |Ω|=6
2=36
X− różnica na kostkach
X=0 Mamy następujące możliwości: (1,1), (2,2), (3,3), (4,4), (5,5), (6,6)
X=1 gdy (1,2), (2,3), (3,4), (4,5), (5,6) i to samo w odwrotnej kolejności (2,1), (3,2) itd,
czyli 10 możliwości
| | 10 | | 5 | |
zatem P(X=1)= |
| = |
| |
| | 36 | | 18 | |
X=2 gdy (1,3), (2,4), (3,5), (4,6) i to samo w odwrotnej kolejności, czyli 8 możliwości,
zatem
X=3 gdy (1,4), (2,5), (3,6) i to samo w odwrotnej kolejności czyli 6 możliwości
X=4 gdy (1,5), (2,6) i (5,1), (6,2) czyli 4 mozliwości;
| | 2 | | 1 | |
X=5 gdy (1,6) i (6,1) czyli P(X=5)= |
| = |
| |
| | 36 | | 18 | |
| | 1 | | 5 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
E(X)=0* |
| +1* |
| +2* |
| +3* |
| +4* |
| +5* |
| =... |
| | 6 | | 18 | | 9 | | 6 | | 9 | | 18 | |