Mnożenie i skracanie
Dawid: Mnożenie i skracanie
Witam mam taki przykład.
x2x2+5x*x2−25(x−5)
po wymnożeniu wyszło mi.
(x4−25x2)(x3−25x)=[x2(x2−25)]/[x(x2−25)]=x
Czy to się równa x? można skrócić (x2−25) w liczniku z mianownikiem ?
Dziękuje za pomoc
13 maj 13:53
J: Przepisz jeszcze raz ... używając dla ułamka duże U
13 maj 13:55
jakubs: | x2(x2−25) | | x2(x−5)(x+5) | |
| = |
| =x |
| x(x+5)(x−5) | | x(x+5)(x−5) | |
13 maj 13:56
jakubs: Oczywiście trzeba pamiętać o dziedzinie D∊R−{−5,0,5}
13 maj 13:58
Dawid: | x2 | | x2−25 | | x2(x−5)(x+5) | | x2 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| x2+5x | | (x−5)2 | | x(x−5)2(x+5) | | x(x−5) | |
Czy to tyle się równa ? Dobrze skróciłem ?
13 maj 14:05
Dawid: Przykład uległ lekkiej zmianie bo zapomniałem o kwadracie w mianowniku
13 maj 14:06
jakubs: | | x | |
Możesz jeszcze skrócić przez x i otrzymasz |
| |
| | (x−5) | |
13 maj 14:06
J: No, w pierwszej wersji nie było w drugim mianowniku : (x−5)2 ,tylko : (x−5)
13 maj 14:08
J: No to masz odpowiedź...
13 maj 14:09