granica, twierdzenie o trzech ciągach
a4gata: lim n−>∞ (√(n2+2n) −n+3)
proszę o pomoc w zadanku
13 maj 13:04
Gośka: trzeba przez sprzężenie pomnożyć czyli przez ułamek w któym w liczniku i mianowniku jest to
samo tylko przeciwny znak
13 maj 13:09
13 maj 13:17
a4gata: wynik = 4
13 maj 13:31
J:
Czy to wygląda tak: (√n2+2n − n +3 ) ?
13 maj 13:33
a4gata: tak
13 maj 13:38
J:
To wynik jest rzeczywiście 4 ...
| | √n2+2n + (n−3) | |
Pomnóż to wyrażenie przez: |
| |
| | √n2+2n + (n−3) | |
13 maj 13:46
a4gata: w ogóle nie chce mi wysl ten wynik, czy moge prosic o rozwiazanie "krok po kroku"?
pozdrawiam
lim n−> (√n2+2n − n +3 ) *(√n2+2n + (n−3))/ (√n2+2n + (n−3)) = (5n−9)/(√n2+2n + (n−3))
13 maj 16:42
a4gata: ? chyba nie takie powinno byc rozw... mam problem
13 maj 16:43
a4gata: =(8n−9)/(√n2+2n+n−3) i co dalej?
13 maj 17:03
a4gata: =(8n−9)/(√2n+2n−3)
?♣
13 maj 17:06
Mariusz95: | | (√n2+2n−(n−3))(√n2+2n+(n−3)) | |
lim |
| = |
| | √n2+2n+(n−3) | |
| | n2+2n−n2+6n−9 | |
lim |
| = |
| | √n+2n+(n−3) | |
| | n(8−9n) | |
lim |
| =4 |
| | n(√1+2n+1−3n) | |
13 maj 17:24
a4gata: dziękuję
13 maj 17:34