matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
problem z calka
abc:
3x
Mam problem z rozwiazaniem całki
dx . Przez podstawienie nie wychodzi . Pomógłby mi
x−3
ktos?
13 maj 01:12
pigor:
...,
3x
3x−9+9
3(x−3)+9
∫
dx = ∫
dx = ∫
dx =
x−3
x−3
x−3
dx
= 3∫dx+9∫
dx =
3x+9ln|x−3|+C
= 3(x+3ln|x−3|)+C.
x−3
13 maj 02:26