zamiana ułamka
Osta: Zamień ułamek okresowy 1,5(36) na ułamek zwykły
13 maj 01:10
13 maj 01:15
pigor: ...,
1,5(36) = 1,5+,0(36) = 1,5+
36990 = 1+
510+
36990 =
= 1+
5*99+36990 = 1
531990 =
1521990 . ...
13 maj 01:31
jakubs: pigor a moje rozwiązanie jest poprawne ?
13 maj 01:33
pigor: ...,faktycznie zapomniałem skrócić; po skróceniu przez 9 =
169110 . ..
13 maj 01:34
pigor: ..., tak, jak najbardziej ; ładnie zrobiłeś to z szeregu geometrycznego.
13 maj 01:36
jakubs: Ok to super
13 maj 01:38
pigor: ..tam u mnie powinno być oczywiście...= 1,5+0,0(36) = ...
13 maj 01:41
Bogdan:
Jeśli jest to zadania gimnazjalne, to stosowanie szeregów nie wchodzi w grę.
a = 1,5(36) /*10
10a = 15,(36} /*100
1000a = 1536,(36)
| | 1521 | | 59 | |
Odejmujemy ostatnie dwie równości stronami: 990a = 1521 ⇒ a = |
| = 1 |
| |
| | 990 | | 110 | |
13 maj 11:09
PW: Bogdan, nie ma obawy, Osta właśnie zgłębia tajniki ciągów geometrycznych.
13 maj 11:57