matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rekurencja
Osta:
Znajdź wzór ogólny ciągu określonego rekurencyjnie: a
1
=3 i a
n+1
=−a
n
13 maj 00:37
Marcin:
3, −3, 3, −3, 3... Twój ciąg
13 maj 00:39
jakubs:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1438.html
13 maj 00:45
Janek191:
a
n +1
q =
= − 1
a
n
więc a
n
= a
1
*q
n −1
= 3*(−1)
n − 1
= − 3*( −1)
n
13 maj 09:44