matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Suma ciągu geometrycznego
Osta:
Wyznacz sumę dziewięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego w którym a
2
=2, a a
5
=−16.
13 maj 00:27
jakubs:
a
5
=q
3
a
2
13 maj 00:41
J:
a
2
2
q
3
= − 8 ⇔ q = −2 , a
1
=
=
= − 1
q
−2
S
9
= a
1
*q
8
= (−1)*(−2)
8
13 maj 09:42