calki
zadanie:

Udowodnic nastepujace oszacowanie:
| 19 | | 65 | |
| <∫23 xxdx< |
| Wskazówka: Oszacowac xx przez xa. |
| 3 | | 4 | |
ja zrobilem tak:
f(x)=x
x=e
xlnx ; [2,3]
f'(x)=e
xlnx*(lnx+1) >0 ; f rosnaca
f''(x)>0 ; f wypukla
f(2)=4
f(3)=27
| | 1 | | 23 | |
pole trojkata prostokatnego P= |
| *1*23= |
| |
| | 2 | | 2 | |
pole prostokata P=1*4=4
| | 65 | |
stad wynika, ze ∫23 xx dx< |
| |
| | 4 | |
| | 19 | |
ale nie wiem jak uzasadnic nierownosc |
| <∫23 xxdx |
| | 3 | |
podanej wskazowki nie rozumiem wiec zrobilem na rysunku ale drugiej czesci nie umiem
moge prosic o pomoc?
12 maj 23:26
PW: W gruncie rzeczy mogłeś oszacować
x2 < xx < x3,
po scałkowaniu otrzymasz obie nierówności.
Ale sposób z funkcją wypukłą i oszacowaniem przez liniową podoba mi się.
13 maj 00:04
zadanie: dziekuje
14 maj 19:00
zadanie: obliczyc pole powierzchni powstałej przez obrót krzywej y =f(x) wokół osi OX.
f(x)=
√x ; [0,4]
wzor: P=2π∫
abf(x)
√1+(f'(x))2dx
ale wtedy metoda podstawiania w granicach wyjdzie zero w mianowniku
czy dobrze mysle?
14 maj 19:06
zadanie: ?
14 maj 19:36
zadanie: czy jakis inny sposob aby to obliczyc?
14 maj 20:08
Mila:
| | 2 | | 2 | |
∫√x*√1+(1/4x) dx=∫√x+0.25 dx= |
| (x+0,25)32= |
| *(x+0,25)√x+0,25 |
| | 3 | | 3 | |
Dalej licz
14 maj 20:32
zadanie: czyli
| | 2 | | 17 | | 17 | | 1 | | 1 | | 17√17−1 | | 1 | |
2π( |
| * |
| √ |
| − |
| √ |
| )=2π( |
| )= |
| (17√17−1)π |
| | 3 | | 4 | | 4 | | 6 | | 4 | | 12 | | 6 | |
14 maj 21:21
Mila:
Tak.
14 maj 21:45
zadanie: dziekuje
14 maj 21:54
Mila:
Jak z przygotowaniem do sesji?
14 maj 21:58
zadanie: mam jeszcze problem z takim zadaniem
Obliczyc objetosc bryły powstałej przez obrót obszaru arctgx ≤y≤√arctg2x+√1+sinx ; 0≤x≤π
wokół osi OX .
wzor na objetosc znam ale nie wiem na czym polega rozumowanie w tym zadaniu
moge prosic o pomoc?
14 maj 22:00
zadanie: sesja juz za miesiac
powoli sie ucze
14 maj 22:01
Mila:
Od objętości bryły powstałej z obrotu krzywej y=√artg2x+√1+sinx odejmij objętość bryły
powstałej przez obrót krzywej y=artgx wokół OX.
14 maj 22:30