Geometria analityczna
Kontik: W trójkącie ABC wierzchołki A i B należą do prostej o równaniu y=2x+3, |AB|=3√5, a wierzchołek
C=(0, 8). Pole tego trójkąta jest równe?
12 maj 23:20
Marcin:

|CA|
2=1+4
|CA|=
√5
12 maj 23:25
Marcin: |CX|*
12 maj 23:25
Kontik: Dziękuje bardzo za pomoc. Tylko szczerze mówiąc to nie wiem dlaczegl |CX|
2=1+4, jakbyś mógł
rozjaśnić
12 maj 23:30
Marcin: Potrafisz liczyć odległość punktu od prostej?
12 maj 23:31
miki:
|CX|=h −−−−− odległość punktu C(0,8) od prostej AB : 2x−y+3=0
12 maj 23:33