pochodna czatkowa
d4mi4an: | | x2+y2 | |
f(x,y) = |
| |
| | cos(2x−3y) | |
12 maj 22:56
sushi_ gg6397228:
tablice w rece i liczymy pochodne
pochodna po "x" −−> to "y' traktujemy jako stała; analogicznie przy liczeniu pochodnej, po
drugiej zmiennej
12 maj 22:59
d4mi4an: jak to policzyć
12 maj 23:01
sushi_ gg6397228:
a jak policzysz
| | x2+4 | |
f(x)= |
| −−> pochodna po "x" |
| | cos (2x+8) | |
12 maj 23:03
d4mi4an: czyli:
| | x2 + y2 | |
f'(x,y) = ( |
| )' = |
| | cos(2x−3y) | |
| x2 + y2 * cos(2x−3y) − x2 + y2 * (cos(2x−3y))' | |
| |
| cos(2x−3y)2 | |
i potem osobno x i y osobno (jako stała) ?
12 maj 23:08