oblicz miary kątów
laga: Oblicz miary kątów trójkąta ABC wiedząc , że miara kątów przy wierzchołku A jest 5 razy
mniejsza od miary kąta przy wierzchołku C oraz miara kąta przy wierzchołku B jest o 40 stopni
mniejsza od miary kąta przy wierzchołku C
12 maj 22:50
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony?
kąty zaznaczone?
12 maj 22:51
laga: właśnie nie .. nie potrafię zrobić tego zadania jednym słowem czarna magia:(
12 maj 22:52
sushi_ gg6397228:
trzeba przyjac, ze jedne kat jest "α", i pozostałe kąty od tego uzależnic
12 maj 22:54
miki:

α+5α+5α−40
o=180
o ⇒ ........ α=20
o
to miary kątów trójkąta: 20
o, 100
o, 60
o
12 maj 22:56
laga: Wielkie dzięki. . a mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć skąd to się wzięło?
12 maj 23:00
miki:
Z treści zadania ........ i suma miar kątów trójkąta =180o
12 maj 23:05
laga: Ok , dzięki
12 maj 23:12