asdd
qwertyy: Firma A w ciągu miesiąca buduje średnio o 8km autostrady więcej niż firma B. Firma A w ciągu
kilku miesięcy wybudowala 108km autostrady, a firma B w tym samym czasie 90km. W caigu ilu
miesięcy firma B wybuduje 960km autostrady jeśli będzie pracować z taka sama wydajnoscia?
12 maj 22:42
miki:
24 miesiące=2 lata
12 maj 23:19
Janek191:
w − wydajność firmy B
8 + w − wydajność firmy A
t − czas w miesiącach
Mamy
(8 + w)*t = 108
więc
8 t + w*t = 108
8 t + 90 = 108
8 t = 18
t = 2,25
zatem
| | 90 | |
w = |
| = 40 − wydajność firmy B |
| | 2,25 | |
Odp. Firma B wybuduje 960 km autostrady w ciągu 24 miesięcy.
13 maj 09:56