logarytm naturalny
rafało: Niech f(x,y)= ln (5x+6y). Oblicz f'x(5,3) oraz f'y(3,4).
12 maj 22:42
sushi_ gg6397228:
tablice w rece i liczymy pochodne
pochodna po "x" −−> to "y' traktujemy jako stała; analogicznie przy liczeniu pochodnej, po
drugiej zmiennej
12 maj 22:48
Janek191:
f(x , y) = ln ( 5x + 6y)
więc
| | 1 | | 5 | |
f'x( x,y) = |
| *5 = |
| |
| | 5x + 6y | | 5x + 6y | |
| | 5 | | 5 | |
f'x (5,3) = |
| = |
| |
| | 5*5 + 6*3 | | 43 | |
13 maj 10:02
rafało: a f'y(3,4) będzie tak ?
| | 5 | | 5 | |
f'y(3,4)= |
| = |
| |
| | 3*5+6*4 | | 39 | |
13 maj 17:55
Janek191:
Nie !
13 maj 17:59
Janek191:
Współczynnik przy y jest równy 6, a nie 5.
13 maj 18:00
rafało: | | 6 | |
czyli |
| ?  |
| | 39 | |
13 maj 18:49
Janek191:
Tak
13 maj 19:55
marzenka: Dziękuję bardzo

13 maj 19:58
rafało: też dziękuję
13 maj 19:58