tr
Lukas:
mam pytanie jeśli mam rozwiązać równanie w przedziale <0,2π>
| | 1 | | 1 | |
i wychodzi mi cosx=− |
| i cosx= |
| |
| | 2 | | 2 | |
to z dodatnim umiem sobie poradzić a ujemne nie wiem jak ?
12 maj 22:21
sushi_ gg6397228:
a widziales kiedyś jak wyglada wykres cosinusa?
12 maj 22:23
kyrtap : | | 1 | | π | | 2 | |
jak cosx = − |
| , x0 = π − |
| = |
| π |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
i postępujesz normalnie
| | 2 | | 2 | |
x = |
| π + 2kπ ∨ x = − |
| π + 2kπ , gdzie k ∊ C |
| | 3 | | 3 | |
12 maj 22:24
12 maj 22:26
Lukas: dziękuje
12 maj 22:27
Mila:

Np. Tak
x∊<0,2π>
| | π | | π | | 5 | |
x= |
| lub x=2π− |
| = |
| π |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
12 maj 22:32
Lukas:
A mogę coś zapytać ?
Czemu kyrat od π odejmuje a Ty Mila od 2π ?
Przepraszam, za niewiedzę ale za rok piszę R bo w tym roku pisałem tylko P i nie wiem jeszcze
tego
12 maj 22:33
Mila:
Możesz też tak budować serię rozwiązań:
Dla równania:
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ to rozwiązanie nie należy do przedziału <0,2π> dla k=0 |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | 5 | |
ale dla k=1 masz x=− |
| +2π= |
| π∊<0,2π> |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
Na bazie rozwiązań x= |
| i x=− |
| buduję serię rozwiązań dla równania : |
| | 3 | | 3 | |
Popatarz na wykres, to zrozumiesz.
12 maj 22:42
Lukas:
Dziękuję za wskazówki, będę pytał w razie czego
12 maj 22:45
Mila:
Proszę.
12 maj 22:52
kyrtap : Mila moje rozumowanie jest błędne czy dobrze ? bo zgłupiałem
12 maj 22:52
Lukas:
Od jutra zacznę rozwiązywać jakieś trudniejsze zadania. A mam pytanie czy nierówności też są na
R ?
12 maj 22:55
kyrtap : tak
12 maj 22:57
Mila:
Kyrtap , dobrze masz!
Cczym się różni?
| | π | | π | |
− |
| +π od π− |
| − to jest to samo |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
w drugim przypadku − |
| π∉<0,2π> dla k=0, to |
| | 3 | |
musisz wykonać obliczenie dla k=1,
| | 2 | | 5 | |
− |
| π+2π= |
| π i znowu masz to samo co ja podałam. |
| | 3 | | 3 | |
Popatrz na wykres cosinusa, są różne sposoby i przeanalizuj, przyda sie na studiach.
12 maj 22:59
Saizou : można też sprawdzić na kole trygonometrycznym xd
12 maj 23:00
kyrtap : Dzięki Milu zawsze rozwiejesz wszelkie wątpliwości
12 maj 23:01
Mila:
Lukas, Nierówności też są na R.
Jutro podam Ci linka, to zobaczysz jak ważne jest wyznaczanie rozwiązań w przedziałach
( to będzie zadanie z matury R).
Logarytmy już miałeś?
12 maj 23:02
kyrtap : chodzi Tobie o kąt skierowany Saizou?
12 maj 23:02
Saizou : nie....xd o koło trygonometryczne, takie coś do zapisu wielu rozwiązań w jedno (jeśli się da),
ale pokrycia rozwiązań też można zobaczyć xd
12 maj 23:03
kyrtap : jak możesz daj linka do tego? popatrzę sobie
12 maj 23:04
Saizou : nie chce mi się szukać, wpisz w google to na bank coś wyskoczy
12 maj 23:06
Lukas:
Nie miałem, chodziłem do LO pisałem podstawę i tak wyszło, że to za mało na wymarzone studia
12 maj 23:11
kyrtap : Lukas piszesz za rok?
12 maj 23:14
Mila:
To co planujesz Lukas?
12 maj 23:15
Lukas:
Co planuję ? Rok siedzenia w domu albo studia które mnie nie interesują i uczenie się do matury
za rok bo nic innego mi nie zostało.
12 maj 23:21
kyrtap : Lepiej idź tam gdzie ty chcesz, nic na siłę a z matmą sobie poradzisz przez ten rok
12 maj 23:23
Mila:
To witamy na dłużej na forum. To mnie cieszy, że ktoś poważnie będzie traktował zadania a nie
czekał na gotowce.
Szkoda,że wcześniej nie zdecydowałeś się.
12 maj 23:24
kyrtap : Ale nic straconego lepiej później niż wcale
12 maj 23:25
Marcin: Lukas próbuj. Może się jednak dostaniesz

Też będę próbować mimo wszystko!
12 maj 23:28
Lukas:
Dlatego chcę zacząć od jutra
12 maj 23:29
Mila:
Jaki masz zbiór zadań?
12 maj 23:29
kyrtap : A właśnie z tymi wynikami, które będziesz miał nie da rady?
12 maj 23:29
Marcin: Ludzie często popełniają ten błąd, że poddają się bez walki (patrz kyrtap), a tak nie powinno
być
12 maj 23:31
kyrtap : jaki koleś?
12 maj 23:33
Mila:
Co Ty Marcinie mówisz, nie widzę, aby Kyrtap poddawał sie.
Natomiast nie widzę Radka.
12 maj 23:35
Lukas:
Jakie mam zbioru ? Już mówię: Andrzej Kiałbasa 3 części do geometrii osobna. Aksjomat i arkusze
Pazdro
12 maj 23:35
Lukas:
Coś tam się uczyłem z tego R ale długa droga przede mną jeszcze

Nie wiem od czego zacząć
właściwie ?
12 maj 23:38
Mila:
No to pięknie Lukas. Zaplanuj pracę, pamiętaj o stopniowaniu trudności.
Rozwiązuj , pisz wszystkie problemy , pomogę.
12 maj 23:39
Eta:
No właśnie........ co z
Radkiem
tyle się uczył od wakacji i co?
Ciekawe czy się pojawi?
12 maj 23:39
kyrtap : Zacznij od liczb rzeczywistych i zadań związanych z nimi tekstowymi moim zdaniem
12 maj 23:40
jakubs: Może
Radek odpoczywa od matematyki
12 maj 23:40
Marcin: Radkowi tak dobrze poszło, że do teraz to opija
12 maj 23:40
Mila:
Może zacznij od tej trygonometrii. Niech będą równania z Kiełbasy.
12 maj 23:41
Eta:
Marcin
12 maj 23:41
kyrtap : Też bym chciał opijać
12 maj 23:42
Marcin: Eta, nawet jak jest okazja to nie można?
12 maj 23:42
Mila:
Eta jest, to miło , będzie rzucać trapezikami w Lukasa.
12 maj 23:43
Marcin: Patryk, a kto Ci zabrania opijać?
12 maj 23:43
Mila:
No i wesoło się zrobiło, DOBRANOC,

na pociechę dla wszystkich.
12 maj 23:44
Eta:
W planimetrii ... chętnie pomogę
Lukasowi
12 maj 23:45
12 maj 23:46
Marcin: Dobranoc
12 maj 23:47
jakubs: Dobranoc
12 maj 23:47
kyrtap : Ale co ja mam opijać Marcinek ?
12 maj 23:48
Lukas:
Ja liczę na pomoc

wszystkiego sam nie ogarnę
12 maj 23:49
Eta:
Wynik z matury R
12 maj 23:49
kyrtap : marne 60%
12 maj 23:50
Marcin: Powód do opijania się zawsze znajdzie!
12 maj 23:50
Eta:
Jakie marne? dobry wynik

inni będą mieć nieco mniej
12 maj 23:51
jakubs: Marcin dokładnie
12 maj 23:51
kyrtap : dzięki że pocieszacie
12 maj 23:54
Lukas:
ja chcę tylko się dobrze do R za rok przygotować

są szczególne przypadki w równaniach
trygonometrycznych ?
12 maj 23:54
12 maj 23:58
kyrtap : nom w tym roku był na maturze
12 maj 23:59
kyrtap : Marcin kiedy pijemy ?
13 maj 00:00
Marcin: Jak będziemy zawozić papiery na studia do Krakowa
13 maj 00:00
jakubs: Dajcie znać, też wpadnę do Krakowa
13 maj 00:01
kyrtap : serio?
13 maj 00:02
Marcin: Damy, damy

Serio!
13 maj 00:02
kyrtap :
13 maj 00:06
Marcin: Tylko wiesz.. na poziomie.. nie jakieś tam regularne chlanie
13 maj 00:08
jakubs: A i tak się skończy, jak się skończy
13 maj 00:10
Marcin: Jakubus zna to z autopsji
13 maj 00:11
kyrtap : ja tylko pije z gracją i kulturą
13 maj 00:12
Marcin: Granice są niestabilne
13 maj 00:15
bezendu:
Martwi mnie coś ? Gdzie jest Hugo ?!
13 maj 00:17
jakubs: No tak bywa, że z jednego małego zimnego piwka robi się ostra popijawa
13 maj 00:17
jakubs: Pewnie wygrała z nim biologia.
13 maj 00:17
kyrtap : Albo jeszcze pisze maturę
13 maj 00:18
Marcin: Cały towar stracił na komisję i już nie ma powera
13 maj 00:18
bezendu:
Pewnie mu ciepło jak to czyta
13 maj 00:20
jakubs: bezendu
13 maj 00:22
kyrtap : Hugo i tak mistrz
13 maj 00:22
bezendu:
Ale on nie lubi drzew ?
13 maj 00:23
Marcin: Z nim też bym się chętnie napił!
13 maj 00:23
kyrtap : haha
13 maj 00:24
kyrtap : za daleko mieszkam od was moi mili
13 maj 00:26
Marcin: Ale ja nie wiem gdzie inni mieszkają
13 maj 00:27
Marcin: Chociaż bezendu to chyba w Poznaniu
13 maj 00:28
kyrtap : ale wiem że jesteście z południa
13 maj 00:29
Marcin: Hajtowy to Rzeszów.
A jakubus?
13 maj 00:29
jakubs: okolice Tarnowa
13 maj 00:29
Marcin: To do Krakowa nie masz daleko
13 maj 00:30
jakubs: 100km A4
13 maj 00:30
jakubs: A Ty Marcinie ?
13 maj 00:31
Marcin: Okolice Przemyśla..
Do Krakowa 250km. Też w sumie A4 (nie cała trasa

)
13 maj 00:33
bezendu:
Ja niedaleko Poznania ale wybeiram Wrocław
13 maj 00:34
jakubs: Oj to kawałek jest.
bezendu nie zastanawiałeś się nad Warszawą ?
13 maj 00:35
bezendu:
Za drogie życie tam, dwa nie dostanę się na PW
13 maj 00:36
Marcin: jakubus, w sumie na jedno by nam wyszło jakbyśmy studiowali w Krakowie

I tak trzeba sobie
mieszkania szukać
13 maj 00:37
jakubs: No w sumie ta, Warszawa tania nie jest.
13 maj 00:37
jakubs: Marcin ja planuję iść na akademik. Byłem u brata kilka razy i postanowiłem, że idę na akademik.
Po pierwsze taniej, a po drugie dużo ludzi a to wiąże się z mnóstwem imprez, można poznać
wiele osób i za piwko to od pożyczenia suszarki do pomocy przy jakimś przedmiocie można dostać
13 maj 00:39
kyrtap : ja lubię kucharzyć
13 maj 00:41
jakubs: No jak jestem sam w domu, albo głodny to też gotuję
13 maj 00:42
kyrtap : Kto przebije mnie i zrobi więcej niż rogaliki ?
13 maj 00:43
jakubs: U mnie gotowanie ogranicza się do kilku prostych dań. Choć raz piekłem piernika
13 maj 00:44
Marcin: Kusisz tym akademikiem...

Chociaż jeszcze nawet nie wiem czy będę studiować

Ja mogę zrobić spaghetti, ryż z kurczakiem, zupę błyskawiczną instant, kawę, herbatę
13 maj 00:46
kyrtap : Czyli mnie przebijacie
13 maj 00:47
jakubs: Eee tam nie gadaj głupot dostaniesz się

Akademik to świetna sprawa, nawet rodzice moi mieszkali i mi doradzają.
13 maj 00:47
kyrtap : jeżeli chodzi o poważne uczelnie to tam jest pewnie fajnie
13 maj 00:50
Marcin: Rodzice Ci doradzają?

"Tak, idź do akademika. Będziesz miał codziennie imprezę, fajna
sprawa, zobaczysz!"
13 maj 00:50
kyrtap :
13 maj 00:50
jakubs: Może to chore, ale serio rodzice mi doradzają "idź na akademik, poczujesz co to jest prawdziwe
życie studenckie".
13 maj 00:51
kyrtap : mi mówią że idź gdzie Ci będzie dobrze
13 maj 00:52
Marcin: Spoko macie rodziców
13 maj 00:54
kyrtap : ja nie narzekam
13 maj 00:58
13 maj 00:59
Marcin: W sumie ja też nie
13 maj 01:00
jakubs: Ja również
13 maj 01:03
13 maj 01:05
kyrtap :
13 maj 01:05
bezendu:
Conchita już te żart ?
13 maj 01:06
13 maj 01:07
kyrtap : Widocznie cała Europa to geje i lesbijki
13 maj 01:09
jakubs: Beka z Typa
13 maj 01:09
Marcin: To jest postępowy zachód
13 maj 01:11
kyrtap : Mnie zdziwiło że z Jerozolimy poszły głosy na Austrię
13 maj 01:12
Marcin: Żydzi = brody. Widzisz analogię?
13 maj 01:13
kyrtap : Przecież ten Papież to ich tam przechrzci
13 maj 01:15
jakubs: Marcin Ty tu o Żydach piszesz, a ja właśnie przepisuję prace na polski akurat o Żydach
13 maj 01:16
kyrtap : ja jeszcze jej nie zacząłem pisać
13 maj 01:16
Marcin: Chore jest dla mnie to, że nasi powinni mieć po 12 pkt od Irlandii, Anglii, Norwegii i tam
jeszcze kogoś, ale jury dało nam w tamtych krajach ostatnie miejsca.
13 maj 01:17
Marcin: jakubus! Przypadek? Nie sądze!
13 maj 01:17
kyrtap : Jury jakieś homo nie wiadomo
13 maj 01:19
jakubs: NIE SONDZE
13 maj 01:19
13 maj 01:23
jakubs: Na tym zdjęciu to nie czasem prof. Miodek ?
13 maj 01:23
Marcin: Tak, to on
13 maj 01:24
jakubs: Widziałem kiedyś kilka filmików na YT i tak skojarzyłem twarz
13 maj 01:25
kyrtap : dzieci moje
13 maj 01:26
Marcin: Kyrtap, piłeś?
13 maj 01:27
kyrtap : dzisiaj symbolicznie
13 maj 01:28
Marcin: A jak symbolicznie, to bardzo dobrze
13 maj 01:30
jakubs: Ja dzisiaj o suchym pysku

Trzeba to zmienić
13 maj 01:34
kyrtap : ja zauważyłem że mi brat zostawił co nieco w szafce
13 maj 01:36
Marcin: Ja też na trzeźwo
13 maj 01:38
jakubs: Ja mam wiśnióweczkę
13 maj 01:40
Marcin: Nie pij! Sam trzeźwy nie będę przecież siedział
13 maj 01:41
jakubs: No dobra przekonałeś mnie
13 maj 01:43
kyrtap : ja tylko na dobre spanie pije
13 maj 01:44
jakubs: Oo po piwku tak się słodko i długo śpi
13 maj 01:45
Marcin: A ja już myślałem że odpadłeś
13 maj 01:45
Marcin:
1 piwo − chce mi się spać.
2 piwa − niby nie chce mi się spać, ale pić też nie za bardzo,
3 piwa − zaczyna się
13 maj 01:46
jakubs: A później to już ciężko się doliczyć
13 maj 01:49
Marcin: No może u mnie tak, ale kyrap ma granicę, takze nie ma problemu, nie?
13 maj 01:51
kyrtap : nom ja mam granicę
13 maj 01:51
Marcin: Ale zawsze taką samą?
13 maj 01:53
kyrtap : zależy od dnia
13 maj 01:57
jakubs: haha
13 maj 01:58
Marcin: To ja też taką mam
13 maj 02:01
jakubs: Nie mam już sił przepisywać tych bzdetów

Zwijam się spać..
Dobranoc
13 maj 02:13
13 maj 02:14
kyrtap : dobranoc
13 maj 02:15
Marcin: Parabole tańczą

Dobranoc!
13 maj 02:21