matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
ciekawsky:
x
Pokaż, że funkcja f(x) = arcsin(
) jest równa funkcji g(x) = arctan(x) dla
√
1+x
2
wszystkich x∊ℛ
12 maj 21:30
ZKS:
Nie wiem czy coś takiego może być. Niech tg(x) = u wtedy
u
sin(x) =
√
1 + u
2
zatem arctg(u) = x
u
arcsin(
) = x
√
1 + u
2
12 maj 21:32