TRYGON
alina: Proszę o pomoc: prostokącie ABCD przekatne mają długość 10 aCOS kata ich przecięcia wynosi 0,4
oblicz tangens kąta nachylenia przekątnej BD do boku AB.
12 maj 21:16
kyrtap :

IDBI= IACI =10
cosα = 0,4
wylicz dł. boku BC z tw, cosinusów wiedząc że przekątne prostokąta przecinają się w połowie
będziesz znała dł. boku BC a zarazem dł. boku DA i potem wiedząc że trójkąt DAB jest
prostokątny wylicz tgβ z funkcji trygonometrycznych
12 maj 21:33
alina: TAK TYLKO NADAL NIE MAM AB
12 maj 21:45
kyrtap : Z tw. Pitagorasa możesz wyliczyć dł. boku AB
12 maj 21:48
kyrtap : a potem już tg łatwo wyliczyć
12 maj 21:49
alina: STRASZNIE DZINE LICZBY MI WYCHODZĄ
BC=√30
AB=√130
12 maj 21:50
ZKZ: Pewnie jest problem z policzeniem boku BC
12 maj 21:51
kyrtap : Liczby jak liczby czekaj przeliczę sam
12 maj 21:52
kyrtap : mi wyszło że IABI = 70
12 maj 21:56
kyrtap : sory IABI = √70
12 maj 21:57
alina:

bc=5
2+5
2−2*5*5*cosa
12 maj 21:59
alina: bc=√30
12 maj 22:00
ZKZ: ale BC2= 52+52−2*5*5*0,4
12 maj 22:02
kyrtap : no tak to dobrze masz
12 maj 22:02
ZKZ: No nie ma dobrze bo AB≠√130
12 maj 22:10
kyrtap : ale mówię że ma dobrze z bokiem BC
12 maj 22:11
ZKZ: To tak
12 maj 22:12
kyrtap : tam ma błąd bo podałem jej dł. boku IABI = √70
12 maj 22:12