Pole trójkąta, geometria
Katarzyna:

Punkty D, E, F są środkami boków trójkąta ABC. Punkty G, H należą do odcinak DE. Wykaż, że:
a) pola trójkątów AFG, FBH oraz DEC są równe;
b) suma pól trójkątów niebieskich jest równa polu jednego białego trójkąta
12 maj 21:15
...:
a)
... zauważ, że wszystkie te trójkąty mają podstawy i wysokości "szyte na miarę" −

b) białe ... niebieskie ... a które to?−
12 maj 21:33
...:
zauważ, że |DG|+|GH|+|HE|=|AF| ... a wysokości równe ...
12 maj 21:35
ZKZ: Ciekawe czy wie dlaczego to = |AF| ?
12 maj 21:46
...:
... powinna −
12 maj 21:56
Katarzyna: ZKZ rozumiem, że zastanawiasz się nad czym, czy wiem, że |DE|= 1/2 |AB|? Bez obaw, wiem skąd to
się wzięło
12 maj 21:57
Katarzyna: ... dziękuję za wskazówki

jakoś dałam radę
12 maj 21:58
ZKZ:
12 maj 21:59
...:
... no jak Ci tam teraz
ZKZ 
−
12 maj 22:00
ZKZ: Teraz to ja ide

Jutro niestety do pracy
12 maj 22:05