Wyrażenia algebraiczne wielomiany
xyz: Wyznacz zbiór wszystkich x, dla których wielomian W(x) = 2x
3 + 6x
2 − 6x − 20 przyjmuje
wartości dodatnie.
Proszę o pomoc
12 maj 21:12
ZKZ: W(x)>0 i rozwiaz to
12 maj 21:13
xyz: wiem właśnie że to jest taka nierówność ale nie mam pomysłu jak rozłożyć to W(x)
12 maj 21:14
ZKZ: Oczywiscie z ewiesz tylko dlaczego nie napisales/as ?
Moze poszukaj pierwiastka wsrod dzielnika wyrazu wolnego
12 maj 21:18
Mila:
w(1)=2+6−6−20≠0
W(−1)=−2+6+6−20≠0
W(−2)=2*(−8)+6*4−6*(−2)−20=−16+24+12−20=0⇔
x=−2 jest pierwiastkiem wielomianu
Schemat Hornera:
2 6 −6 −20 x=−2
2 2 −10 0
2x
3 + 6x
2 − 6x − 20 =(x+2)*(2x
2+2x−10)
Δ=4+80=84
√Δ=2
√21
| | −2−2√21 | | −2+2√21 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | −1−√21 | | −1+√21 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dalej poradzisz sobie?
12 maj 21:23
xyz: bardzo dziękuję

dalej już dla mnie z górki
12 maj 21:27
Mila:
12 maj 21:31