trygonometria
?: | | 1 | |
Jeśli sinα+cosα= |
| oblicz Isinα −cosαI |
| | √2 | |
12 maj 21:05
sushi_ gg6397228:
i co zaproponujesz?
12 maj 21:08
Nieuchwytny: zrób coś z |wartością bezwzględna|
12 maj 21:10
?: jako pierwiastek z kwadratu różnicy?
12 maj 21:11
Piotr 10: Isinα − cosαI=√(sinα − cosα)2
12 maj 21:11
Saizou :
można też
√2sinx+
√2cosx=1
dokończ
12 maj 22:16
zombi: Saizou zapomniałem zapytać, jak ci poszła maturka?
12 maj 22:32
Saizou : lepiej nie mówić, masakra

ale na studia starczy, w sumie to jestem bardzo podatny na stres
może przez to, bo zadanka same w sobie nie były kosmiczne, a Tobie jak poszła ?
12 maj 22:36
zombi: na te 94% liczę 94−96 jakoś. Ale spoko uczelnie wezmą pod uwagę to, że była mocna.
12 maj 22:37
Saizou : po prostu jestem zły na siebie i tyle, myślę że będzie ok 80% ale to słabo jak na mnie
12 maj 22:39
zombi: No myślałem, że zaszalejesz, bo dobry jesteś. 80% to mocny wynik
12 maj 22:39
Saizou : szczerze, za bardzo się stresuje dlatego zawalam wszystko co ważne
12 maj 22:40
Mario: z wartosci bezwzglednej mam
√1−sin2x
jak dokonczyc?
13 maj 00:02
PW: Pokusa obliczenia poszczególnych składników była silna, ale o to nie pytali. Pytali o moduł
różnicy − więc to liczmy.
|sinα − cosα|
2 = (sinα − cosα)
2 = sin
2α + cos
2α −2sinαcosα = 1 − 2sinαcosα.
(1) |sinα − cosα|
2 = 1 − 2sinαcosα.
Z założenia
| | 1 | |
(sinα + cosα)2 = ( |
| )2 |
| | √2 | |
Podstawienie tego do (1) daje
| | 1 | |
|sinα − cosα|2 = 1 − (− |
| ) |
| | 2 | |
Dla przeczulonych dodam, że podnoszenie do kwadratu i pierwiastkowanie były operacjami
bezpiecznymi − zawsze obie strony równości były liczbami nieujemnymi.
13 maj 00:26
Mario: hehe
13 maj 00:31