równania wielomainowe
piotreks: rozwiąż równania i nierównosci
a) 3x2=7x2
b) x3−8x2+15x=0
c)x3−5x2−3x+15=0
d) (x+3)(x−2)(2x−8)>0
e) x4(3−x)6(x+1)5 <=
<= − mniejsze lub równe
12 maj 20:58
piotreks: w e) ma być <= 0
12 maj 21:01
piotreks: sorry za znak <= nie zauważyłem tego ≤,
12 maj 21:02
ZKZ: zabieraj sie leniu do roboty
a) wszystko na lewo i przyrownac do zera i wyliczyc x dawaj
12 maj 21:05
Piotr 10: a) 3x2=7x2
7x2 − 3x2 =0
4x2=0 : 4
x2=0
x=0
b) x3 − 8x2+15x =0
x(x2− 8x+15)=0
x=0 v x2 −8x+15=0
Δ=64 −4*15=4 √Δ=2
x1=5 v x2=3
x∊{0;3;5}
c) x3−5x2 −3x+15=0
x2(x−5) −3(x −5)=0
(x−5)(x2−3)=0
x−5=0 v x2−3=0
x=5 v x=√3 v x = − √3
d) (x+3)(x−2)(2x−8) > 0
x∊(−3;2) ∪ (4;+∞)
e) x4(3−x)6 (x+1)5 ≤ 0
x=0 − pierwiastek 4−krotny
x=3 − pierwiastek 6−krotny
x=−1 − pierwiastek 5−krotny
an < 0
x∊<−1;3>.
12 maj 21:10
piotreks: 3x2−7x2=0
x2=213
12 maj 21:11