macierze
emka: Proszę o pomoc przy macierzach. Proszę tylko o sprawdzenie poprawności obliczeń i wyniku

zadanie: Oblicz wyznacznik macierzy
| −2 −3 −1 −2 |
A= | 0 6 7 2 |
| 0 0 1 2 |
| 2 9 8 4 |
det A 0+0+1*(−1)
3+3 |−2 −3 −3 | −2 −3 |
|0 6 2 | 0 6 | +
|2 9 4 | 2 9 |
−2*(−1)
3+4 | −2 −3 −1 | −2 −3
| 0 6 7 | 0 6 =
| 2 9 8 | 2 9
(−2)*6*4+(−3)*2*2+(−2)*0*9−2*6*(−2)−9*2*(−2)−4*0*(−3)+
2*[(−2)*6*8+(−3)*7*2+(−1)*0*9−2*6*(−1)−9*7*(−2)−8*0*(−3)]=
−48+(−12)+0
(−24)−(−36)−0+2[(−96)+(−42)+0−(−12)−(−126)−0]=−48−12+24+36+2[(−
96)−42+12+126)]=0+0=0