wyznacz miarę kąta alfa
misia:

Wyznacz miarę kąta α .
Na rysunku na czerwono zaznaczony jest kąt 110* , a na szaro kąt α.
12 maj 20:26
kyrtap : Poczytaj o kątach wpisanych i środkowych opartych na tym samym łuku.
12 maj 20:28
12 maj 20:28
misia: czytałam i nic z tego . jeśli robię , to nie wychodzi tak jak powinno . α=125* to jest
rozwiązanie i nie wiem jak to obliczyć.
12 maj 20:34
kyrtap : spróbuję pomóc
12 maj 20:35
kyrtap : Kąt środkowy w okręgu(kole) to kąt, którego wierzchołkiem jest środek tego okręgu (koła).
12 maj 20:37
kyrtap :

AOB − kąt środkowy oparty na łuku ACB
12 maj 20:40
misia: tyle to wiem ... nie wiem jak to obliczyć . prostsze zadania zrobiłam z tego .
12 maj 20:41
kyrtap :

Kąt wypukły jest wpisany w okrąg (koło) gdy jego wierzchołek leży na okręgu a ramionami są
półproste zawierające jego cięciwę.
ABC − kąt wpisany oparty na łuku ADC
12 maj 20:43
kyrtap : ok przechodzę do rzeczy
12 maj 20:43
kyrtap :

Kąt α i γ są oparte na tym samym łuku
12 maj 20:47
kyrtap :
12 maj 20:48
misia: który to kąd α i γ ?
12 maj 20:49
misia: kąt
12 maj 20:49
kyrtap : α − kąt środkowy który ma miarę
α = 360 − 110
12 maj 20:49
kyrtap : a γ jest kątem wpisanym którego miara jest 2 razy mniejsza
12 maj 20:50
kyrtap : jak będziesz chciał mogę poszukać dla Ciebie podobnych zadanek

ale mam nadzieję że
wytłumaczyłem
12 maj 20:53
misia:

okej

. wielkie dzięki .
mogę liczyć jeszcze na tlumaczenie tego przykałdu ?
12 maj 20:56
kyrtap : robię rysunek i tłumaczę
12 maj 21:06
kyrtap :

patrząc na rysunek mój który kąt z nich jest kątem wpisanym a który kątem środkowym opartym na
tym samym łuku?
12 maj 21:10
kyrtap : czekam na odp
12 maj 21:13
kyrtap : ty byś się przeniósł na magisterkę
12 maj 21:13
kyrtap : sory nie tutaj
12 maj 21:14
kyrtap : ale czekam na kąty
12 maj 21:14
kyrtap : i chyba się nie doczekam a szkoda
12 maj 21:20
ZKZ: takie życie
12 maj 21:21
kyrtap : nom a chciałem czegoś nauczyć chociaż raz
12 maj 21:24
ZKZ: Jeszce nie raz pomozesz
maturzysto
12 maj 21:26
kyrtap : może tak
12 maj 21:28
kyrtap : przyda się do matury
12 maj 21:28
ZKZ: Przeciez mature napisales
12 maj 21:29
kyrtap : ale nie za ciekawie
12 maj 21:34
ZKZ: czekaj na wyniki
12 maj 21:35
ZKZ: a w miedzyczasie pomagaj
12 maj 21:36
kyrtap : wiadomo

się robi szefie
12 maj 21:36
ZKZ: 
)
12 maj 21:40
misia: kątek środkowym jest kąt β, a wpisanym opartym na tym samym łuku kąt który ma 130*
12 maj 21:49
kyrtap : dokładnie wyliczysz w ten sposób kąt β, jeżeli wyliczysz kąt β to łatwo wyliczysz kąt γ bo γ =
360 − β
12 maj 21:51
kyrtap : i potem z sumy miar kątów w czworokącie
12 maj 21:52
misia: Dziękuję bardzo za pomoc .
12 maj 21:52
kyrtap : Cała przyjemność po mojej stronie
12 maj 21:54