witam kombinuję na wszystkie sposoby i nie wychodzi : mam policzyć pole takiego czworokąta:
proszę o podpowiedź jak to zrobić
p2=2500+900+1500=4900
p=70
2500=900+4900−4200cosα
| 33 | √675 | |||
cosα= | sinα= | |||
| 42 | 42 |
| 1 | ||
P= | [30*70*sinα+70*40cosα] | |
| 2 |
| 1 | ||
P= | [50*15√3+2200] | |
| 2 |
Jednak zagubiona nie kombinowałaś na wszystkie sposoby, bo znalazłabyś chociaż
jeden, a sposobów na rozwiązanie tego zadanie jest kilka. Podaję drugi sposób.
Jeśli nie chcemy korzystać z funkcji trygonometrycznych, to można skorzystać z własności
trójkąta o katach 30o, 60o, 90o.
Pole czworokąta ABCD PABCD = PEFGH − PEAH − PBFG