zadanie 26 z tegorocznej matury podstawowej
aakropka: Wykresem funkcji kwadratowej f(x)=2x2+bx+c jest parabola, której wierzchołkiem jest
punkt W=(4,0) . Oblicz wartości współczynników b i c.
12 maj 20:03
Majkel: p= −b/2a
4= −b/4
b= 16
masz f(x)=2x2+16x+c i teraz z W podstawiasz za x i y czyli
0=2*42+16*4+c i masz c
12 maj 20:16
k: f(x)=2(x−p)
2+q gdzie p=4 q=0
podstawiamy, podnosimy do kwadratu, wymnażamy przez dwa i współczynniki b i c same wychodzą
12 maj 20:17
aakropka: no już do tego doszłam, ale dziękuję bardzo za pomoc
12 maj 20:36