Granica ciągu an
33arch: a)
√2n −
√n + 10
b)
√n2 + 3n + 1 −
√10+5
Witam, w obu przypadkach nie potrafię tego jakoś sensownie rozpisać by wyszło mi coś co pozwoli
mi podać wynik. Za pomoc z góry dziękuje
12 maj 19:49
33arch: W b) zamiast √10 − 5 powinno być √10n − 5
12 maj 20:03
Janek191:
Zastosuj wzór
gdzie a =
√2n , b =
√10n − 5
12 maj 20:12
33arch: Coś pokręciłeś w przykładach, ale zastosuje i zobaczę co wyjdzie, dzięki
12 maj 20:37
Janek191:
Wzór jest dobry, tylko przykłady podane są niezbyt czytelnie
12 maj 20:41
33arch: nie chce wyjść
12 maj 21:02
Mila:
lim
n→∞(
√2n−
√n+10)=
| | (√2n+√n+10) | |
=limn→∞(√2n−√n+10)* |
| = |
| | (√2n+√n+10) | |
| | 2n−n−10 | |
=limn→∞ |
| = |
| | √2n+√n+10 | |
| | n−10 | | | |
==limn→∞ |
| =limn→∞ |
| =∞ |
| | √2n+√n+10 | | √n*(2+√1+1/n) | |
12 maj 21:14
33arch: O, dzięki dochodziłem samemu tylko do przedostatniego kroku

Tylko nie wiem dlaczego po
wyciągnięciu
√n z
√n +10 zostało
√1 + 1/n
12 maj 21:22
Mila:
Zgubiłam zero w mianowniku!
√a*√b=√a*b więc:
√n*√1+10/n=√n*(1+10/n)=√n+10
12 maj 21:27
33arch: Ok, dzięki Ci wielkie dobry człowieku

Ten 2 przykład analogicznie?
12 maj 21:33
Mila:
Tak.
12 maj 23:21
33arch: Ok, dzięki wielkie za pomoc
12 maj 23:23