chemia... proszę o wyrozumiałość
AlicjaMM: Od razu przepraszam, że dam zadania z chemii .
! Ale nie mam gdzie szukać odpowiedzi. Proszę
pomóżcie mi je zrobić, obiecuję, że więcej nie wstawie innych zadań niż z matematyki, to jest
wyjątkowa sytuacja.
Rozwiąż zadania:
1. Napisz wzór sumaryczny i strukturalny
a) kwas azotowy (V)
b) kwas fosforowy (V)
c) wodorotlenek potasu
d) węglan potasu
e) siarczan (IV) sodu
2. W roztworze wykryto obecność następujących jonów Na+, Mg (2+), CO3(3−), SO4(3−). Osad której
soli powstanie na dnie naczynia ?
a) węglan sodu
b) siarczanu (IV) magnezu
c) węglan magnezu
d) siarczanu (VI) sodu
3.Napisz równania reakcji otrzymywania:
a) kwasu siarkowego (VI)
b) wodorotlenku baru
c) kwasu solnego (chlorowodorowego)
12 maj 19:36
razor: Szybciej te rzeczy wygooglujesz ale po co robić coś samemu jak może to zrobić ktoś inny
12 maj 19:38
Piotr 10: a) HN03
b) H3P04
c) KOH
d) K2C04
e) Na2 SO3
12 maj 19:39
Piotr 10: A tak na poważnie,w której jesteś klasie?
12 maj 19:40
AlicjaMM: Jejku no potrzebuję, nie każdy wszystko musi umieć, więc nie krytykujcie... Proszę o pomoc, ale
jeśli nie potraficie pomóc lub coś wam się nie podoba, to nie czytajcie.
12 maj 19:43
Piotr 10: Po prostu wpisz w google Kwas azotowy ( III ) itp i wszystko będzie
12 maj 19:45
kyrtap :
)H
12 maj 19:46
kyrtap :
12 maj 19:48
kyrtap :
c
12 maj 19:49
kyrtap : Poprawiam Piotra K2CO3
12 maj 19:50
kyrtap :
12 maj 19:53
kyrtap :
A
12 maj 19:54
M: błagam was nie podawajcie tak oczywistych odpowiedzi bo robicie z innych kaleki
! takie
rzeczy jak wzory kwasów są bardzo łatwe do wyszukania... to jest już szczyt lenistwa− a
później taka przychodzi bo 2 z chemii chce... . wybaczcie jestem nauczycielką i jestem tym
zbulwersowana, wskazówki chętnie dam ale to już szczyt lenistwa! i robi tak młodzież
wybitnie rozwinięta informatycznie( gdy trzeba wyszukać ulubiony film to nawet mega
zachomikowany znajdą a wzoru nie ! )
12 maj 19:55
kyrtap : Ja się tym bawię
12 maj 19:56
kyrtap : Bo chemia jest ciekawą dziedziną fizyki
12 maj 19:57
M: Ty się bawisz i to jest świetne
! To że starasz się pomagać innym i poświęcasz swój czas
też jest ekstra! ale spójrz że ta dziewczynka jest na tyle leniwa że woli tu wpisać puste
literki ( w dużej ilości) zamiast wpisać je w gogle i wytężyć wzrok w poszukiwaniu wzorów .
ale tam wyskoczy więcej informacji więc szkoda jej czasu na przeglądanie tych stron. Ty
stracisz swój czas a ona zamiast spróbować się nauczyć będzie tracić nie tylko swój czas ale i
innych i tego nie doceni
12 maj 20:01
kyrtap : Nom zrozumiałem
Szkoda, że uczniowie nie wiedzą jak korzystać z internetu, który jest skarbnicą wiedzy
12 maj 20:04
kyrtap : tylko dziwne są komentarze tej dziewczyny że nie każdy musi wszystko umieć
12 maj 20:05
modelin:
12 maj 20:06
M: właśnie o to chodzi
Pozdrawiam cieplutko i życzę sukcesów
− wredna nauczycielka
12 maj 20:07
kyrtap : Pozdrawiam również
12 maj 20:07
...: Tak, nie chciało mi się szukać, bo mam inne prace do wykonania, ale z natury wszystko zawsze
robię sama. I mówią, że polacy to wyrozumiały naród. Wielce "nauczycielko", wykształcona
jesteś to jeszcze wyrozumiała bądź, a jak Cię mój tekst w oczy parzy to po prostu nie patrz.
Forum to nie szkoła i nie musisz wymądrzać się
Robicie problemy z niczego. Wzory z chemii
są faktycznie proste i nic w tym trudnego poświęcić na to pare minut, ale nie jak ktoś ma
zawaloną głowę akurat innymi ważnymi rzeczami, a wy "wykształceni" nie musicie się wpieprzać
ze swoimi tekstami, bo to nie o to chodzi, żeby teraz się nawzajem obrażać. Także to na tyle i
zakończmy ten temat bo to bez sensu, a zadania już sama wykonałam więc DROGA NAUCZYCIELKO
możesz być dumna i się już tak nie unosić
12 maj 20:11
mm: No i jak
Milu?
( widać,że nie warto takim osobnikom pomagać!
12 maj 20:16
12 maj 20:18
kyrtap : wszystko jasne, koleżance podziękujemy już, tu się uczymy nie spisujemy bezmyślnie
12 maj 20:20