Pomocy!
Natii: Jakieś pomysły? Z1. Obwód wycinka koła jest równy 2p. Wyznacz promień tego koła, wiedząc, że
pole wycinka jest największe z możliwych.
odp. p/2
Z2. W trójkąt T o kątach: α, β, π − α − β wpisano okrąg O o promieniu r. Wyznacz pole trójkąta,
którego wierzchołkami są punkty styczności trójkąta T i okręgu O.
odp. P = (1/2) r2 * (sin α + sin β + sin (α + β))
12 maj 19:24
Mariusz95:

Z2 przedstaw pole trójkąta jako sume pól trzech trójkątów powstałych w wyniku podzielenia
trójkąta promieniem r a następnie
| | 1 | |
Pole każdego z trójkątów policz za pomocą wzoru P= |
| absinα a=b=r |
| | 2 | |
12 maj 19:32
Mariusz95: promienie są prostopadłe do boków trójkąta więc kąty pomiędzy ramionami będą równe 180−α 180−β
oraz α+β
12 maj 19:35
Natii: Dzięki!
12 maj 19:47
Janek191:

z.1
2 p = 2 r + r α; L = α* r, α − miara w radianach
| | 2p − 2 r | |
więc r α = 2p − 2 r ⇒ α = |
| |
| | r | |
oraz
| | 2p − 2 r | |
Pw = 0, 5 r2*α = 0,5 r2* |
| = − r2 + p r |
| | r | |
czyli
P
w( r) = − r
2 + p r
| | − p | |
Ta funkcja przyjmuje największą wartość dla r = |
| = 0,5 p |
| | 2*(−1) | |
12 maj 20:04
Eta:
Ciągle te "klony"

( w jakim celu?
12 maj 20:12
Natii: Dziękuję bardzo!
12 maj 20:21