Pochodnę złożone
JohnnyBravo: Witam potrzebuję pomocy z kilkoma pochodnymi
1) 13√x − 25√x =
12 maj 19:09
JohnnyBravo: tam jest 1 przez pierwiastek 3stopnia z x (odejmowanie) 2 przez pierwiastek 5stopnia z x
12 maj 19:10
Mariusz95: | −1 | | −4 | | 2 | | −6 | |
| xdo potęgi |
| + |
| xdopotegi |
| |
| 3 | | 3 | | 5 | | 5 | |
12 maj 19:18
JohnnyBravo: tyle wiem, ale jak w ładniejszej postaci zapisac?
12 maj 19:25
JohnnyBravo: wyglada na to ze odpowiedz to −1przez 3 pierwastek 3stopnia z x
4 + 2przez 5pierwiastek
5stopnia z x
6 a w odpowiedziac jest inaczej
12 maj 19:28
JohnnyBravo: ktoś coś
12 maj 19:52
Mila:
I zostaw w tej postaci, to dobry wynik
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
=− |
| + |
| =− |
| + |
| i możesz sprowadzic do wspólnego |
| | 33√x4 | | 55√x6 | | 3x*3√x | | 5x*5√x | |
wykładnika, i mianownika , ale szkoda pracy.
12 maj 20:35
JohnnyBravo: Okej, Dzięki za pomoc
12 maj 20:58
Mila:
12 maj 21:01