matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak obliczyć drugi bok równoległoboku??
Dori:
kąt ostry równoległoboku ma miarę 75
o
, a jeden z jego boków ma długość 4cm. Wiedząc, że krótsza przekątna równoległoboku ma długość 2
√
4+
√
3
cm oblicz jego obwód oraz drugą przekątną. Proszę pomóżcie
!
12 maj 19:05
Dori :
d=2
√
4+
√
3
a=4 α=75
o
h
sin75
o
=
4
√
6
+
√
2
h
=
h=
√
6
+
√
2
4
4
tylko jak dalej
dobrze myślę
12 maj 19:32
Dori :
dobra już wiem policzyłam z tw cosinusów
12 maj 19:49
Krzyndo:
Jak?
8 wrz 23:26