FUNkcje nieparzyste
BABA Z BRODO: Witajcie Panowie Matematycy! Pomóżcie mi w takim zadanku,pliss! A brzmi ono: Dziedziną funkcji
y=f(x) jest zbiór r. wykaż że funkcja y=g(x) gdzie g(x)=3[f(x)−f(−x)], jest nieparzysta.
12 maj 18:53
5-latek: NIe lubie
BAB Z BRODĄ
12 maj 18:56
BABA Z BRODO: One ładnie śpiewają
12 maj 18:57
Eta:
Funkcja y=g(x) jest nieparzysta jeżeli : g(−x)= −g(x)
g(−x)= 3[f(−x)−f(x)] = −3[f(x)−f(−x)]= −g(x) ⇒ y= g(x) jest nieparzysta
12 maj 18:58
BABA Z BRODO: czy to jest jedyny sposób rozwiązywania tego typu zadań

?
12 maj 18:59
Eta:
A co jeszcze potrzebujesz? doklejonej "brody" ?
12 maj 19:00
BABA Z BRODO: tak na dwa sposoby Jak "niektórzy"
12 maj 19:02