Indukcja
jakubs: Wykazać, że:
| | n3 | | n2 | | n | | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+...+n2= |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | |
1
0
L=1 P=1
2
0
Zakładam, że:
| | k3 | | k2 | | k | | k(k+1)(2k+1) | |
12+22+...+k2= |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | |
3
0
| | (k+1)3 | | (k+1)2 | | k+1 | |
12+22+...+k2+(k+1)2= |
| + |
| + |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
| | k3 | | k2 | | k | |
L= |
| + |
| + |
| +(k+1)2 |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
Licznik zamieniam na (k+1)(2k
2+7k+6)
(k+1)(k+2)(k+
32)
| | (k+1)(k+2)(k+32) | |
Podstawiam dalej L= |
| |
| | 6 | |
| | (k+1)3 | | (k+1)2 | | k+1 | |
P= |
| + |
| + |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
L=P
Jest ok ?
12 maj 18:42
Trivial:

Ach te dowody indukcyjne. Jeżeli nie pomyliłeś się w rachunkach to jest OK. Mimo wszystko,
takie sumy prościej policzyć rachunkiem sum skończonych, albo metodą zaburzania. Nie trzeba
wtedy wyroczni żeby odgadnąć postać wzoru. O tak:
∑
k=1..n k
2 = ∑
k=1..n [k(k−1) + k] = [
13k(k−1)(k−2) +
12k(k−1)]
k=1k=n+1
=
16[k(k−1)(2k−4 + 3)]
k=1k=n+1 =
16n(n+1)(2n+1).
Uwaga: koniec dowodu.
12 maj 18:53
jakubs: Trivial póki co symbol ∑ nie jest mi znajomy

Domyślam się, że to chodzi o szeregi tak ?
12 maj 18:56
Trivial:
A jednak się pomyliłeś. (k+1)(2k
2 + 7k + 6) na pewno nie jest równe (k+1)(k+2)(k+
32), bo
nie zgadza się liczba przy najwyższej potędze. Brakuje dwójki. Wtedy chyba jest ok.

Tak, chodzi o szereg/sumę.
12 maj 18:58
Mariusz95: | (k+1)3 | | (k+1)2 | | k+1 | |
| + |
| + |
| = |
| 3 | | 2 | | 6 | |
ale jest ok
12 maj 19:03
Trivial:
Na marginesie, nie musisz przechodzi katorgi z szałem wymnażania i ponownym zwijaniem. Dużo
łatwiej jest napisać:
Zakładając
| | n(n+1)(2n+1) | |
12 + 22 + ... + n2 = |
| |
| | 6 | |
Dowiedziemy
| | (n+1)(n+2)(2n+3) | |
12 + 22 + ... + n2 + (n+1)2 = |
| |
| | 6 | |
Dowód:
| | n(n+1)(2n+1) | |
12 + 22 + ... + n2 + (n+1)2 = |
| + (n+1)2 |
| | 6 | |
| | 2n2+n | | 6n+6 | | (n+1)(2n2+7n+6) | | (n+1)(n+2)(2n+3) | |
= (n+1)( |
| + |
| ) = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
Dowiedzione.
12 maj 19:06
Trivial:
Warto zapamiętać interesujący fakt odnośnie sum: suma wielomianu jest wielomianem o jeden
stopień wyższym.
12 maj 19:11
jakubs: Nieźle

Dzięki
12 maj 19:12
jakubs: Co do sum to mógłbyś pokazać konkretny przykład ? Ja średnio kumaty jestem.
12 maj 19:16
Trivial: Przykład czego konkretnie?
12 maj 19:17
jakubs: Chodzi mi o to : " suma wielomianu jest wielomianem o jeden stopień wyższym."
12 maj 19:19
Trivial:
Przez sumę wielomianu mam na myśli:
Sn = w(1) + w(2) + ... + w(n).
Dla wielomianu w stopnia r powyższa suma będzie wielomianem zmiennej n stopnia
r+1.
Np. dla w(k) = k3 + k − 1
Suma
Sn = (13+1−1) + (23+2−1) + ... + (n3+n−1)
będzie pewnym wielomianem stopnia czwartego zmiennej n:
Sn = an4 + bn3 + cn2 + dn + e.
12 maj 19:25
jakubs: Dzięki !
12 maj 19:30
Trivial:
Wiedząc to możesz łatwo obliczyć sumę wielomianu poprzez rozwiązanie układu r+2 równań
liniowych.

Przykładowo: znajdź sumę liczb od 1 do n przewidując wielomian stopnia drugiego s(n).
Wskazówka: s(1) = 1, s(2) = 1 + 2, s(3) = 1 + 2 + 3
Trzeba dopasować do tych punktów parabolę − zadanko trywialne.
12 maj 19:34
Trivial:
Albo nawet prościej:
s(0) = 0
s(1) = 1
s(2) = 3
12 maj 19:41
jakubs: Czyli to będzie coś takiego
Sn=1+3+5+..+n i to będzie będzie ax2+bx+c
Dobrze rozumiem ?
12 maj 19:46
Trivial:
Sn = 1 + 2 + 3 + .... + n
I przewiduje się postać:
s(n) = an2 + bn + c
albo prostszą w rachunkach:
s(n) = a0 + a1n + a2n(n−1)
(dla stopnia 5 ostatni składnik byłby: a5n(n−1)(n−2)(n−3)(n−4); na pewno dostrzegasz dlaczego
taka postać jest prostsza)
12 maj 19:57
jakubs: | | n(n+1) | |
Czyli Sn= |
| =12(n2+n) |
| | 2 | |
12 maj 20:02
Trivial: tak.
12 maj 20:03
jakubs: Dziękuje

Wybacz, że Cie tak męczyłem.
12 maj 20:05