pomocy
wielomiany: Dany jest wielomian w (x) = x4 + 4x3 − x2 + kx +m. Wyznacz wszystkie wartości parametru m,
dla których reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian (x2−1) jest równa R(x) = 7x−4.
Prosze o pomoc..
12 maj 18:34
marzenka: podziel ten wielomian przez x2 − 1 a resztę którą otrzymasz przyrównaj do 7x−4
12 maj 18:40
Trivial:
Nie musisz dzielić. Wystarczy zapisać:
w(x) = u(x)*(x2−1) + 7x−4.
Teraz podstawiając x = 1 lub x = −1 otrzymasz dwa równania:
w(1) = 7−4 = 3
w(−1) = −7−4 = −11
A dalej już z górki...
12 maj 18:45
...:
W(−1)=1−4−1−k+m=7x−4
W(1)=1+4−1+k+m=7x−4
12 maj 18:46
wielomiany: nie bardzo rozumiem
12 maj 18:47
wielomiany: i co z tym dalej
12 maj 19:02
wielomiany: dobra, juz wiem dzięki
12 maj 19:09