POMÓŻCIE MI PROSZĘ BO NIE PAMIETAM
OLA 1222: zapisz wyrażenie i oblicz jego wartość liczbową:
a/ do ilorazu liczb 2,5 i −5 1/6 dodaj 3 1/6
b/ iloczyn liczb −7,7 i −3 2/3 zmniejsz 0 5,3
c/ do sumy liczb −2,2 i 6 1/3 dodaj ich różnicę
d/ od liczby −14,5 odejmij sumę liczb:−3,4; −2,2 i −5 1/4
k/ jaką liczbę należy dodać do 3 1/5, aby otrzymać 14,3
12 maj 18:29
Janek191:
| | 2,5 | | 5 | | 6 | | 19 | |
a) |
| + 3 16 = |
| * [ − |
| ] + |
| = |
| | − 5 16 | | 2 | | 31 | | 6 | |
| | 15 | | 19 | | 15*6 | | 19*31 | |
= − |
| + |
| = − |
| + |
| = |
| | 31 | | 6 | | 31*6 | | 6*31 | |
| | 90 | | 589 | | 499 | |
= − |
| + |
| = |
| |
| | 186 | | 186 | | 186 | |
12 maj 21:29
ZKZ: Zadania z podstawowki
No chyba ze chodzisz do szkoly dla doroslych to mozesz nie pamietac
12 maj 21:32
OLA 1222: właściwie mamy omawianie programu w 1 liceum powtórki od podstawówki do gimnazjum i bardzo
prosze o przypomnienie mi w następnych zadaniach dla ułatwienia
12 maj 21:35