mam
Pawcio: Pomocy!
Pozyczka wysokosci 5000zl wraz z odsetkami zostala splacona jednorazowo po roku. Czy odsetki
przekroczyly 5.5% pozyczonej kwoty, jesli kapitalizowane byly miesiecznie, a roczna stopa
procentowa wynosila:
a) w pierwszym półroczu 6%, w drugim polroczu − 4,8%
Wychodza mi zle wyniki, w odpowiedziach jest , ze przekroczyla 5,5% , a mi wychodzi 5,47...
Nie wiem gdzie robie błąd , moze ktos to wyjasnic ?
12 maj 18:11
Mariusz95: K1=5000(1+1/200)6≈5151,88
K2+5151,88(1+4/1000)6≈5276,76>5275
12 maj 18:22
Mariusz95: w drugiej linijce K2=5151...
12 maj 18:23
Pawcio: jeszcze tylko jedno, czemu dzielisz ta 1 przez 200, a w K2 4/1000

?
12 maj 18:25
Mariusz95: ma być 48/1000 sory
a jest to stąd że 6% to stopa roczna więc na miesiąc wychodzi 1/2 % czyi 1/200
12 maj 18:28
Mariusz95: a nie jednak 4/1000 było dobrze bo 4,8 na 12 i to jest 4/1000
12 maj 18:29
Mariusz95: 4,8% oczywiście
12 maj 18:29
M: na pierwsze półrocze mamy 5000*(1+6%:12)6=5151,89
na drugie półrocze mamy 5151,89*(1+4,8%:12)6=5276,79
odsetki to 276,79
procent to 276.79:5000=0,055358
0,055358*100%=5,5358%
czyli przekroczyły
12 maj 18:32
Pawcio: oki , dzieki wielkie !
12 maj 18:32