Julaniematematyk: Mam prośbę. Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać te zadanie?
Ojciec ma 40 lat, a syn 10 lat. Za ile lat ojciec będzie n razy starszy od syna? (n jest liczbą
naturalną)
PS chodzi mi o to jak to rozwiązać to poprawnie matematycznie bo wynik obliczyłam w pamięci
12 maj 18:06
Kaja: x − liczba lat o która chodzi
40+x=n*(10+x)
40+x=10n+nx
nx−x=40−10n
x(n−1)=40−10n
12 maj 18:10
Julaniematematyk: Dziękuję
12 maj 18:10
...:
| | 30 | |
1+ |
| =n i wszystko jasne−  |
| | x+10 | |
12 maj 18:12
...:
x=5
x=20
12 maj 18:21