całki
bolka: całkowanie przez podstawienie
∫sin2x5dx
Jak to wyliczyć? Co mam podstawić?
12 maj 18:03
Mariusz95: można obliczyc bez podstawienia
12 maj 18:07
bolka: ale od nas wymagaja, ze akurat taka metoda musimy to wyliczyc
12 maj 18:15
Mila:
| 5 | | 5 | | 5 | | 2x | |
| ∫sint dt=− |
| cost=− |
| cos( |
| ) +C |
| 2 | | 2 | | 2 | | 5 | |
12 maj 18:18
bolka: dziękuję!
12 maj 18:19
Mila:
12 maj 18:23
bolka: a wie ktoś jak wyliczyć to
12 maj 19:28
bolka: up
12 maj 19:55
Mariusz95: za 9x2 podstaw sin2t
12 maj 19:56
bolka: a dlaczego akurat tak? nie rozumiem.
12 maj 20:06
Mila:
1−9x
2=1−(3x)
2
| | t | | dt | |
[3x=t, x= |
| , 3dx=dt, dx= |
| ] |
| | 3 | | 3 | |
| 1 | | t | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dt= − |
| √1−t2=− |
| √1−9x2+C |
| 9 | | √1−t2 | | 9 | | 9 | |
12 maj 20:06
bolka: Mila, dziękuję dzisiaj po raz drugi za pomoc!
12 maj 20:10
Mila:

Poczytaj Krysickiego. Powodzenia.
12 maj 20:21