pomocy
ala: Mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości

Dany jest wielomian: W(x) = (x−3)(x
2 + 4x − 5m − 4). Wyznacz wszystkie wartości parametru m,
dla których ten wielomian ma dokładnie jeden pierwiastek.
oznaczyłam : P(x) = (x
2 + 4x − 5m − 4) ale nie jestem pewna co do warunków,
na pewno Δ< 0, ale nie jestem pewna co do Δ = 0 i P(3) = 0
Ktoś pomoże, wyjaśni?
12 maj 17:51
J:
Δ < 0 lub [ Δ = 0 i xo = 3 ]
12 maj 17:56
Mariusz95: według mnie tylko Δ<0
12 maj 17:57
Bogdan:
Ten jeden pierwiastek jest widoczny, to liczba 3. Wobec tego czynnik x2 + 4x − 5m − 4 nie
posiada pierwiastków, czyli wtedy, gdy Δ < 0
12 maj 17:57
Mariusz95: w 2 przypadku przecież będą 2 pierwiastki tylko że takie same
12 maj 17:57
Bogdan:
a także wtedy, gdy czynnik x2 + 4x − 5m − 4 zawiera jeden pierwiastek, który też jest równy 3
12 maj 17:58
52: W 2 przypadku dalej będzie jeden pierwiastek tylko że podwójny
12 maj 17:59
Bogdan:
Trzeba sprawdzić, czy drugi przypadek zachodzi.
12 maj 18:00
krystek: Ale jeżeli mamy warunek "dokładnie jeden" wiec wg mnie odpada podwójny .
12 maj 18:00
Mariusz95: To zależy od zbioru zadań. Niektóre zadania w których należy uwzględnić 2 pierwiastki(a autor
nie informuje ze one mają być różne) to bierze sie pod uwagę Δ≥0
12 maj 18:02
ala: | | 8 | |
policzyłam, że gdy Δ=0, to m = − |
| , po podstawieniu mam x2 +4x + 4, no i z tego wychodzi |
| | 5 | |
| | 17 | |
x = −2, czyli miejsce zerowe będzie inne, z kolei gdy P(3) = 0, to m = |
| , wychodzi |
| | 5 | |
x
2+4x −21, pierwiastki wielomianu są dwa 3 i −7, czyli jeśli dobrze rozumiem, to oba
przypadki odpadają i zostaje tylko Δ< 0 ?
12 maj 18:10