Trygonometria - kiełbasa - part 2. ;)
Blue: Naszkicuj wykres funkcji f(x) =cosx
√|cosx|−1
Znów proszę o dokładne wytłumaczenie, krok po kroku, bo nie ogarniam ...
12 maj 17:47
ICSP: a dziedzinę ustaliłeś/aś ?
12 maj 17:48
Blue: Szczerze , to nie mam pojęcia co w ogóle z tym zrobić :c
12 maj 17:51
jakubs: Dziedzina czyli: |cosx|≥1
12 maj 17:52
J: D: cosx = 1
12 maj 17:54
J: no i.. cosx = −1
12 maj 17:54
Blue: a dobra, czaje już tą dziedzine
12 maj 17:56
Blue: i co ? teraz jak rysuję , to po prostu podstawiam po kolei argumenty
12 maj 17:57
Kaja: czyli cosx=1 lub cosx=−1
x=kπ, k∊C
czyli tu dla każdego takiego x masz √|cosx|−1=0
a więc f(x)= 10=1 lub f(x)=(−1)0=1
12 maj 17:57
Kaja: zaznaczasz punkty (0,1), (π,1), (2π,1),....
12 maj 17:59
Blue: aaaa no tak, Boże przecież to takie proste, dlaczego ja nie umiem sama na to wpaść? ;c
12 maj 18:01