Oblicz najmniejsza i największa wartość f
Wiolka: Nie wiem jak to rozwiązać a nigdzie na internecie nie mogę znaleźć

jakby ktoś mógł to niech wytłumaczy po jednym przykładzie zebym wiedziała jak to sie robi
Oblicz najmniejszą oraz największą wartość funkcji f w podanym przedziale jeśli:
a) F(x)=−3/4(x−1)
2+5, x należy <1/2;2>
b) f(x)=2/3(x+3)
2−1, x należy<−2;−2>
c)f(x)=1/5(x−4)
2+9, x należy <1/2;1>
d) f(x)=−3/10(x+2)
2−10, x należy <−3;−1>
Proszę o rozwiązanie chociaż jednego żebym wiedziała jak to sie robi

Dodatkowo z tym samym poleceniem
e)0,3(x+3)(x−5), x należy do <0,pierwiastek z 3>
f(x)=−x
2+2x+5, x należy do <3,4>
Bogdan:
A jak
Wiolka sobie radzili ludzie jeszcze nie tak dawno temu, gdy nie było nie tylko
internetu, ale również komputerów i kalkulatorów? Spróbuj postąpić tak, jakbyś była w takiej
sytuacji. Najprostszym wyjściem było zajrzenie do podręcznika
Kaja: wyznaczasz współrzędną x wierzchołka (tu masz postać kanoniczna więc łatwo odczytać).
czyli x
w=1
sprawdzasz czy należy do podanego przedziału (tu należy), więc w wierzchołku jest największa
wartość − i wynosi ona 5 też mozna odczytać ze wzoru (parabola będąca wykresem tej funkcji ma
ramiona skierowane w dół).
następnie liczysz wartości na końcach podanego przedziału i sposród nich wybierasz mniejszą
F
min=4
14
F
max=5