ciągi
Wanda_: Znajdz czterowyrazowy ciąg arytmetyczny, jesli:
a) iloczyn wyrazow równa się 105, a różnica wynosi 2
b) iloczyn wyrazów skrajnych równa się 22, iloczyn wyrazow srodkowych wynosi 40 ;
c) suma kwadratów wyrazów skrajnych równa się 29, a suma kwadratów wyrazów środkowych wynosi
25.
w podpunkcie a doszłam do tego
a
1 (a
1+2)(a
1+4)(a
1+6)=105
niestety nie wiem jak to dalej dokończyć liczę na wasza pomoc
12 maj 17:42
Wanda_: dobra podpunkt a już rozkminiłam więc potrzebuje jeszcze b i c
12 maj 17:47
ICSP: a1 * a4 = 22
a2 * a3 = 40
a1 *(a1 + 3r) = 22
(a1 + r)(a1 * 2r) = 40
a12 + a1 * 3r = 22
a12 + a1 * 3r + 2r2 = 40
2r2 = 18
r2 = 9
r = ± 3
i mamy : (2,5,8,11) albo (−11 , −8 , −5 , − 2)
12 maj 17:53
ICSP: i zgubiłem oczywiście dwie możliwości :
(11,8,5.2) oraz (−2,−5,−8,−11)
Czyli istnieją 4 ciągu spełniające warunki z pkt b )
c)
a12 + a42 = 29
a22 + a32 = 25
a12 + a12 + 6a1r + 9r2 = 29
a12 + 2a1r + r2 + a12 + 4a1r + 4r2 = 25
2a12 + 6a1r + 9r2 = 29
2a12 + 6a1r + 5r2 = 25
r = ± 1
i tak jak poprzednio mamy 4 ciągi :
(2,3,4,5)
(5,4,3,2)
(−2,−3,−4,−5)
(−5,−4,−3,2)
12 maj 17:58
Wanda_: okey to jeszcze c
12 maj 18:03
Wanda_: byłabym wdzięczna jakby ktoś napisał jak to rozwiązać

[a
1+(a
1+3r)]
2=29
12 maj 18:18
ICSP: rozwiązać ?
12 maj 18:19
Wanda_: tak bo robię podpunkt c i zatrzymałam się na tym równaniu
wiem że chodzi tu o ten wzór a2+2ab+b2
ale nic mi nie wychodzi ;c
12 maj 18:22
ICSP: kwadrat sumy ≠ sumy kwadratów
Kwadrat sumy : (a+b)2
Suma kwadratów : a2 + b2
Poza tym rozwiązałem Ci już przykład c )
12 maj 18:24
Wanda_: ojej nie zauważyłam

dziękuję bardzo za pomoc
12 maj 18:26